Over mezelf

 

Jeugdjaren

Geboren in 1959, als oudste in een boerenfamilie. Hoewel we zelf geen boerderij hadden, was er wel het nodige vee. Een paard, een paar varkens, een toom kippen en konijnen. Behalve het paard belandde geslacht en wel  uiteindelijk alles op de keukentafel. Nog net heb ik een laatste restje van het zelfverzorgende karakter van de landbouw mee mogen maken voordat dit helemaal verdween uit Nederland.

Daarna

In mijn 20e levensjaar ben ik op de fiets door Frankrijk gaan reizen en heb daar op diverse landbouwbedrijven wat geld verdiend. De stemming, de geluiden, maar vooral de geuren die ik daar ervoer, herinnerden mij aan mijn jeugdjaren. En zo veranderde de landbouw van een decorum; een middel om  tijdelijk wat geld te verdienen in een ideaal, een doel om me als mens te ontwikkelen. Mijn gewoonte om biologische producten te eten maakte het voor mij vanzelfsprekend dat ik in een dito landbouw wilde werken. En zo heb ik dat vanaf die tijd tot aan mijn 63e levensjaar gedaan. Vanaf mijn 22e tot mijn 26e jaar heb ik in Oisterwijk gewerkt op een biodynamische tuinderij , ook als mede-ondernemer. In die jaren heb ik een 2-jarige parttime opleiding gedaan in de biologisch- dynamische landbouw op de Kraaybeekerhof. Dat heeft mijn venster verder geopend naar de toekomst. Dat nóg eens verder openging door mijn studiejaar op Dottenfelderhof  in Duitsland toen ik eind 20 was. In die jaren werkte en woonde ik op de Beukenhof  in Breda, een van de eerste zorgboerderijen in Nederland. Daar heb ik mijn levenspartner Gineke de Graaf leren kennen en hebben we met onze 2 zoons een intensieve tijd doorgebracht. Met meerdere gezinnen hebben we een gemengd landbouwbedrijf, met melkvee en groenteabonnementen opgezet.

Na mijn veertigste

De wereld van groenterassen en -zaden vormt vanaf mijn 40e jaar de rode draad in mijn werkleven. Het verdwijnen van zaadvaste rassen ten faveure van F1-hybride rassen (zie 'zaden en rassen') was me al langere tijd opgevallen. En wat begon als verbazing werd al gauw een doorn in mijn oog en ik sloot mij in Duitsland aan bij het netwerk ‘Initiativkreis führ Gemüsesaatgut aus biologisch-dynamischem Anbau’. 

Begonnen als mede-ondernemer op de Wilhelminahoeve in St.Philipsland, ben ik daarna op Landgoed de Utrecht in Esbeek (op de grens met België) met een zelfstandige tuinderij verder gegaan. Dat was de Groenen Hof, 8 hectare groot, gespecialiseerd in vermeerdering en veredeling. Om het bedrijf werkelijk toekomstbestendig te maken was nogmaals een verhuizing noodzakelijk; in 2016 is het bedrijf naar Landgoed Baest in Oostelbeers verhuisd en is het familiebedrijf de Groenen Hof omgevormd tot de Beersche Hoeve BV, een zelfstandig bedrijf en 100 % dochter van coöperatie Odin.  

Nu

In mijn 63e levensjaar liep ik tegen de grenzen aan van het agrarisch ondernemerschap. Omdat mijn opvolging al rond was, heb ik de stap gezet om mij terug te trekken uit het praktische werk en mijn kennis en ervaring aan te bieden aan eenieder die het wil horen.