Landbouw, voeding

Landbouw is cultuur.

Landbouw is cultuur. Het woord is afkomstig van 'cultus'. De impuls tot het bedrijven van landbouw is tegelijkertijd, onafhankelijk van elkaar, op verschillende plekken op aarde ongeveer 10.000 jaar geleden begonnen.  De mens gaat de aarde bebouwen, alles in een cultisch-geestelijke samenhang. Zo is het ‘ploegen’ van de akker een openen van de aarde voor het goddelijke zonlicht. Licht is  zoveel meer dan alleen energie. Het is dit licht dat al het leven op aarde draagt en geordend doet groeien. Hetzelfde licht voedt ons in ons dagelijks eten.

 Voeding is complex

Het is nog steeds voor de gangbare wetenschap een groot raadsel wat goede voeding nu eigenlijk is. Waarom blijven Japanners zo gezond en worden ze zo oud? Bij het analytisch zoeken naar de oorzaak ontglipt het antwoord. Het lijkt erop dat het om een totaliteit gaat die zelfs de voeding overstijgt. De crux van het leven laat zich moeilijk vangen in een meet-, weeg- of telbaar stramien. Daarvoor is het veel te complex en te beweeglijk. Zo is het met het leven, zo is het met de voeding en zo is het met de landbouw. Natuurlijk spelen mineralen, vitaminen, vezels, vetten etc. een rol bij de gezondheid van een voedingsmiddel. Maar er speelt zoveel meer. Het is bijvoorbeeld individueel verschillend of iets goed bekomt of niet.

Planten zijn sensitief en communicatief

Met de meest moderne onderzoeks- en meetmethoden heeft men kunnen vaststellen dat planten over sensitieve en ook communicatieve vermogens beschikken die hen, op een plantaardige (!) manier, in staat stellen actief te reageren op de omgeving en dit vervolgens door middel van het wortelstelsel en schimmeldraden op andere planten over te brengen. De kwaliteit van de omgeving drukt zich uit in de plant. Dit komt allemaal mee op ons bord. Iedere plantensoort heeft zo zijn eigen kwaliteiten, niet alleen qua consistentie of smaak, maar ook qua configuratie van levenskrachten. Dat is niet weegbaar of meetbaar maar wel waarneembaar, door een meditatieve houding.  Daarover meer in het volgende item.